Αρτηριακή Υπέρταση

Η Αρτηριακή Υπέρταση (Α. Υ.) αποτελεί από ποσοτική άποψη τον μεγαλύτερο κίνδυνο – στις σύγχρονες κοινωνίες – πρώιμου θανάτου και ανικανότητας.

Το μέγεθος του κινδύνου καθορίζεται από τον τεράστιο αριθμό των πασχόντων ατόμων και από τη σοβαρότητα των νοσηρών συνεπειών που επισωρεύει η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση. Στην Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Επιδημιολογικής μελέτης «ΑΤΤΙΚΗ» της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γ. Ν. Α. σχεδόν 3 εκατομμύρια Έλληνες έχουν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης.

Ποια είναι τα επιθυμητά όρια της Αρτηριακής Πίεσης

Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120mmHg για την συστολική (μεγάλη) και κάτω από 80mmHg για τη διαστολική (μικρή).

Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης πάνω από 140mmHg για τη συστολική και πάνω από 90 mmHg για τη διαστολική θεωρείται αρτηριακή υπέρταση.

Τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120-139 για τη συστολική ή/και 85-89mmHg για τη διαστολική θεωρούνται ως οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση).

Η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται:

  1. Με την ηλικία
  2. Με την επίδραση ψυχικής και σωματικής καταπόνησης (stress)
  3. Με την επίδραση ενδογενών ρυθμιστικών μηχανισμών
  4. Κατά τη διάρκεια του 24ώρου
  5. Με την επίδραση διάφορων συνηθειών, διαιτητικών κυρίως όπως είναι η υπερβολική κατανάλωση άλατος, οινοπνευματωδών ποτών και η παχυσαρκία.
  6. Με τη λήψη διάφορων φαρμάκων

Ποιος ο λόγος να αντιμετωπίσουμε την Υπέρταση

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές της όρασης και ενίοτε τύφλωση.

Μη φαρμακευτική αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης. Υγιεινοδιαιτητικοί Κανόνες

Πριν από την απόφαση αναγραφής αντιυπερτασικών φαρμάκων, η σκέψη του Καρδιολόγου και οι προσπάθειές του θα πρέπει να κατευθυνθούν  προς την εξάλειψη ή τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην δημιουργία ή διατήρηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

  1. Περιορισμός σωματικού βάρους
  2. Περιορισμός του διαιτητικού άλατος
  3. Δυναμική σωματική άσκηση μέτριας έντασης
  4. Περιορισμός του οινοπνεύματος
  5. Διακοπή Καπνίσματος
  6. Τεχνικές χαλάρωσης

Υπάρχει ο μύθος ότι η πορτοκαλάδα αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα πορτοκάλια περιέχουν κάλιο που βοηθάει τον οργανισμό μας να αποβάλλει το Νάτριο που συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης.

Να θυμηθούμε ότι άλλες τροφές πλούσιες σε Κάλιο  είναι οι μπανάνες, όλα τα φρέσκα φρούτα, τα ωμά λαχανικά, τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Αντίθετα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση σκόρδου ή κρεμμυδιού βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διάγνωση της Αρτηριακής Υπέρτασης

Η διάγνωση τίθεται αποκλειστικά από τον Ιατρό Καρδιολόγο ή Παθολόγο με διαδοχικές μετρήσεις που γίνονται  στο Ιατρείο και επαναλαμβάνονται σε τουλάχιστον 2 επισκέψεις ή και στο σπίτι κάτω από ιδανικές συνθήκες και ενημέρωση του ασθενούς για σωστές μετρήσεις.

Σε περιπτώσεις υψηλών τιμών αρτηριακής πίεσης π.χ άνω των 180/90% mmHg συστήνονται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Επιπλέον η 24ωρη καταγραφή της πιέσεως με ένα φορητό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο (Holter πίεσης) που μετράει αυτόματα την πίεση κάθε 15-30 min επί 24 ώρες, παρέχει την δυνατότητα πολλαπλών μετρήσεων σ’ όλες τις φάσεις της καθημερινής δραστηριότητας του εξεταζόμενου όπως και κατά τη διάρκεια του ύπνου μακριά από το στρεσσογόνο περιβάλλον του Ιατρείου.