Υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες για την ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και βελτίωση της λιπιδικής εικόνας.

Μερικές οδηγίες για την ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και βελτίωση της λιπιδικής εικόνας.

Υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες για την ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και βελτίωση της λιπιδικής εικόνας.

  1. Ελάττωση πρόσληψης λίπους (25%-35% του συνόλου των θερμίδων)
  2. Ελάττωση πρόσληψης κορεσμένων λιπών (<7% του συνόλου των θερμίδων) και χοληστερίνης (<300mg ημερησίως)
  3. Υποκατάσταση κορεσμένων λιπών με πολυακόρεστα (μέχρι 10% του συνόλου των θερμίδων) και κυρίως με μονοακόρεστα (μέχρι 20% του συνόλου των θερμίδων)
  4. Αύξηση πρόσληψης φυτικών στερολών/στανολών (πρόσληψη 2g/ημέρα επιφέρουν ελάττωση της LDL –χοληστερίνης κατά 7%-10%)
  5. Αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών (30-45 g/ημέρα)
  6. Ελάττωση σωματικού βάρους για υπέρβαρους ή παχύσαρκους (επιθυμητός δείκτης μάζας σώματος 18,5-25 Kg/m2). Απώλεια βάρους 10Kg ελαττώνει την LDL-χοληστερίνης κατά 8mg/dL, ενώ η ελάττωση των τριγλυκεριδίων είναι ακόμη μεγαλύτερη.
  7. Αύξηση σωματικής άσκησης (μέτριας έντασης άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα). Η συστηματική άσκηση προκαλεί ελαφρά αύξηση της HDL-χοληστερόλης.
  8. Διακοπή καπνίσματος (προκαλεί ελαφρά αύξηση της HDL-χοληστερόλης)
  9. Μείωση προσλαμβανόμενου αλκοόλ (ιδιαίτερα σε περίπτωση υπερτριγλυκεριδαιμίας

Δείτε Επίσης: Δυσλιπιδαιμίες – Χοληστερίνη – Τριγλυκερίδια