Υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες για την ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και βελτίωση της λιπιδικής εικόνας.
- Ελάττωση πρόσληψης λίπους (25%-35% του συνόλου των θερμίδων)
- Ελάττωση πρόσληψης κορεσμένων λιπών (<7% του συνόλου των θερμίδων) και χοληστερίνης (<300mg ημερησίως)
- Υποκατάσταση κορεσμένων λιπών με πολυακόρεστα (μέχρι 10% του συνόλου των θερμίδων) και κυρίως με μονοακόρεστα (μέχρι 20% του συνόλου των θερμίδων)
- Αύξηση πρόσληψης φυτικών στερολών/στανολών (πρόσληψη 2g/ημέρα επιφέρουν ελάττωση της LDL –χοληστερίνης κατά 7%-10%)
- Αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών (30-45 g/ημέρα)
- Ελάττωση σωματικού βάρους για υπέρβαρους ή παχύσαρκους (επιθυμητός δείκτης μάζας σώματος 18,5-25 Kg/m2). Απώλεια βάρους 10Kg ελαττώνει την LDL-χοληστερίνης κατά 8mg/dL, ενώ η ελάττωση των τριγλυκεριδίων είναι ακόμη μεγαλύτερη.
- Αύξηση σωματικής άσκησης (μέτριας έντασης άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα). Η συστηματική άσκηση προκαλεί ελαφρά αύξηση της HDL-χοληστερόλης.
- Διακοπή καπνίσματος (προκαλεί ελαφρά αύξηση της HDL-χοληστερόλης)
- Μείωση προσλαμβανόμενου αλκοόλ (ιδιαίτερα σε περίπτωση υπερτριγλυκεριδαιμίας
Δείτε Επίσης: Δυσλιπιδαιμίες – Χοληστερίνη – Τριγλυκερίδια